Γιατί αποφάσισα να συμμετέχω στις Δημοτικές Εκλογές.

Από τα παιδικά μου χρόνια, μια φράση άκουγα συνέχεια "Υπομονή άλλα δυο χρόνια και όλα θα φτιάξουν". Ο καιρός πέρασε κι αυτά τα δύο χρόνια της υπομονής έγιναν τρία...πέντε...μετά  δέκα, μέχρι που πέσανε τα μαλλιά μου...και ακόμα τα πράγματα να φτιάξουν, όχι όλα αλλά ούτε καν τα μισά

Δεν είμαι πολιτικάντης και ούτε θα με δείτε να τρέχω κάθε τέσσερα χρόνια να σας σφίξω το χέρι προσποιούμενος ότι δήθεν σας θυμάμαι. Είμαι απλά ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ που βαρέθηκα να με κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μου οι κάθε λογής σωτήρες.

Ο λόγος που αποφάσισα να συμμετέχω στο συνδυασμό του Αντώνη Μαρκούλη  ΔΕΝ ήταν η προσωπική μου προβολή...ούτε και κάποια κρίση μεγαλομανίας. Δεν κυνηγάω αξιώματα, δεν κυνηγάω καρέκλες απλά χρειάζομαι την ψήφο σας να κυνηγήσω αυτούς που μας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση. Ήρθε ο καιρός να υπάρχει μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ που θα μιλάει ΓΙΑ ΕΣΑΣ. 

 Αυτήν την πόλη της οποίας είμαι γέννημα θρέμμα την πονάω όπως και εσείς... μπούχτισα να ακούω για την υποβαθμισμένη Βέροια , την πόλη της ανεργίας των νέων ,την πόλη του φραπέ,για την Καλιφόρνια της  Ελλάδας που την κατάντησαν έρημη πόλη...δεν είμαστε πολίτες β' κατηγορίας...είμαστε άνθρωποι με δικαιώματα και υποχρεώσεις. Είμαστε άνθρωποι καθημερινοί που μόνο κάποιος που έχει τα ίδια βιώματα μπορεί να μας καταλάβει. ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ μπορεί να μιλήσει ΓΙΑ ΕΣΑΣ!!!!

Δε σας υπόσχομαι θαύματα ούτε πως ξαφνικά θα γίνει η Βέροια μια πόλη Πρότυπο. Αυτό όμως που μπορώ να σας υποσχεθώ είναι πως αν μου δώσετε την ευκαιρία και εκλεγώ Δημοτικός Σύμβουλος θα μπορώ να σας κοιτάω στα μάτια και μετά από την τετραετία δε θα κρύβομαι.

Θα ξέρω απλά ότι πάλεψα στο πλευρό του ΑΝΤΩΝΗ ΜΑΡΚΟΥΛΗ  για να κάνουμε την πόλη μας πιο ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ και να δείξουμε σε ΟΛΟΥΣ πως η ανθρωπιά και η αξιοπρέπεια σε τούτη την δύσκολη εποχή υπάρχει ακόμα στη Βέροια και δεν είναι προνόμιο των λίγων.

 

Συνδημότες, Συνδημότισσες

Φίλοι και Φίλες

 

«Όποιος δε στεναχωριέται με τη σημερινή Βέροια, μάλλον έχει έρθει από έναν πιo θλιβερό τόπο. Όποιος δε θέλει κάτι καλύτερο για την πόλη και τα χωριά μας είναι ή καλοβολεμένος ή αδιάφορος. 

Η Βέροια και ο κάμπος της είναι μια από τις πιο ικανές να προκόψουν περιοχές της Ελλάδας.

Το λέει η ιστορία της, το λέει η γη της, το λένε και όσοι έχουν ζωντάνια, σχέδιο και όρεξη για δουλειά. Τα τελευταία λείπουν από τον Δήμο εδώ και χρόνια. 

Ας δούμε γύρω μας! Ο τόπος μας βρίσκεται σε τέλμα, απομόνωση, οικονομικό μαρασμό...
Οι δυνάμεις της Βέροιας σπαταλιούνται, οι άνθρωποι της φτωχαίνουν ή φεύγουν, οι ευκαιρίες χάνονται. 

 

Η πόλη μας, που θα μπορούσε να ακτινοβολεί παγκόσμια για τα μνημεία της, για το βουνό και τον κάμπο της, για την παιδεία και τον πολιτισμό της, τώρα μαραζώνει και πολεμάει τον εαυτό της. Με τους καυγάδες και τους μικροκοματισμούς, η Βέροια χάνει χρόνο. Αυτή η πολυτέλεια δεν υπάρχει!

Όταν ένας Δήμος σαν αυτόν της Βέροιας που διαθέτει ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαίου πολιτισμού, τη Βεργίνα, προορισμούς προσκυνηματικού τουρισμού σαν το Βήμα του Απ. Παύλου, την Παλαιά Μητρόπολη, τις αμέτρητες βυζαντινές εκκλησίες, την Παναγία Σουμελά, τα ξακουστά μοναστήρια, τις παραδοσιακές συνοικίες, ένα από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα όπως το Σέλι, έναν τεράστιο αριθμό μνημείων, αυτόν τον χρυσοφόρο κάμπο, δυο πανέμορφα βουνά, το Βέρμιο και τα Πιέρια, τα ποτάμια της,τον Αλιάκμονα και τον Τριπόταμο, με ένα τεράστιο δυναμικό, με ανεξάντλητες πλουτοπαραγωγικές πηγές….

Αν ένας τέτοιος Δήμος δε μπορεί να επιβιώσει τότε κάποιοι άλλοι που έχουν πολύ λιγότερα από εμάς τι πρέπει να κάνουν;

Οι απερχόμενες διοικήσεις σε Δήμο και Νομό βρίσκονται στο πολιτικό προσκήνιο κυριολεκτικά επί δεκαετίες. Το αποτέλεσμα της «προσφοράς» τους στην κοινωνία δεν επιδέχεται αμφισβητήσεων και είναι ορατό με τρόπο αρνητικό σε όλες τις εκφάνσεις και πτυχές του δημόσιου, οικονομικού και κοινωνικού βίου. Οι περισσότεροι Βεροιείς το βιώνουμε καθημερινά με αλγεινές και επώδυνες για τη ζωή και το μέλλον μας παραστάσεις. 
Παρά την ομολογουμένως παταγώδη αποτυχία και τραγική επιδείνωση της ποιότητας ζωής μας στη Βέροια και τα χωριά οι ως άνω διοικήσεις αυτοπροσώπως, εμφανώς ή δια «αχυρανθρώπου», εκλεκτού φορέα πολιτικού δακτυλιδιού, επιμένουν να θέλουν να «προσφέρουν» στον τόπο, για αιτίες, ενόψει του αποτελέσματος, μάλλον αλλότριες από το δημόσιο καλό. Συνασπίζονται μάλιστα σε αλλοπρόσαλλες και κοινωνικά ασύμμετρες έως χυδαίες «συμμαχίες»- με δεδομένο ότι κάποιοι νυν συνεργάτες έως εχθές αλληλοκατηγορούνταν με τρόπο έμπλεο πάθους και εχθρότητας. Ο κοινός, αλλά αήθης και κοινωνικά προκλητικός στόχος, είναι να δημιουργήσουν εκλογικά σχήματα που θα αθροίσουν τις ψήφους περισσότερων πολιτών, οι οποίοι θα πιεστούν έως εκβιαστούν να τους ψηφίσουν όχι για τις δημόσιες προτάσεις ή τα πεπραγμένα τους στη δημοτική διοίκηση αλλά για εξυπηρετήσεις, «τακτοποιήσεις», «εξοφλήσεις» υποχρεώσεων, μελλοντικές υποσχέσεις και άλλα φαιδρά και επικίνδυνα, που οδήγησαν τον τόπο στην καταστροφή, εξασφαλίζοντας, όμως, στους διοικούντες ζωή χαρισάμενη. Έτσι τα «καλά», πάνω από όλα, ως ανωτέρω, «παιδιά» θα επιχειρήσουν να παραπλανήσουν πολιτικά εκ νέου κομμάτι της κοινωνίας ώστε να συνεχίσουν, όπως νομίζουν, την «προσφορά» τους στον τόπο.

Γελάστηκαν όμως. Οι πολίτες δεν καταναλώνουμε πλέον πολιτικό κουτόχορτο. Αυτή τη φορά οι πολιτικώς υπόλογοι εκπρόσωποι του εχθές και του μαρασμού της Βέροιας πρέπει να απολογηθούν δημοσίως και εγγράφως για τα πεπραγμένα τους σε όλα τα επίπεδα.

Να συντάξουν τώρα εκθέσεις με τις δράσεις τους, να εξηγήσουν γιατί απέτυχαν, γιατί κατέστρεψαν το κέντρο της πόλης, γιατί η ανεργία και ιδίως των νέων ξεπερνά το 50 %, γιατί η πόλη βρωμάει, τα δε σκουπίδια της «ταξιδεύουν» εκτός νομού, γιατί δεν υπάρχουν θέσεις στάθμευσης, γιατί αδέσποτα ζώα κοπρίζουν και μολύνουν παντού, δαγκώνοντας ενίοτε συμπολίτες μας κάθε ηλικίας, γιατί εκατομμύρια ευρώ ξοδεύονται σε αμφίβολης προοπτικής «έργα» ενώ το οδικό δίκτυο είναι εξαθλιωμένο, βρίθει από λακκούβες, οι διαβάσεις πεζών έχουν να βαφτούν πολλά έτη και ο δημοτικός φωτισμός είναι ελλιπής, γιατί δεν υπάρχει στοιχειώδης σεβασμός για τον πολίτη και ιδίως αυτόν με ειδικές ανάγκες, γιατί δεν έγιναν σοβαρά έργα υποδομής, έργα με προοπτική για την ανάπτυξη του τόπου, γιατί φορείς και υπηρεσίες, πανεπιστημιακές Σχολές, στρατιωτικοί σχηματισμοί εγκατέλειψαν αμαχητί την πόλη, γιατί δημόσια και δημοτική περιουσία, σε ακίνητα ή σε χρήματα, δεν αξιοποιείται και αφήνεται να ρημάζει, γιατί μας φέρατε σημερινοί διοικούντες- και δη ανερυθρίαστα- σε αυτή την τόσο αρνητική κατάσταση.

 

Αυτή η κατάσταση δεν μας αξίζει. Μας αξίζει πολύ καλύτερο αύριο. Γι’ αυτό στηρίζουμε νέα πρόσωπα, δυναμικά, άφθαρτα και με ουσιαστική διάθεση για αληθινή και ανιδιοτελή προσφορά.

Όσοι νοιαζόμαστε πραγματικά για την πόλη, καταλαβαίνουμε, ότι πρέπει να αλλάξουμε – να προτάξουμε νέους ανθρώπους, να τολμήσουμε νέα προγράμματα, να δουλέψουμε περισσότερο και περισσότεροι. Οι στιγμές είναι ιστορικές. Από δω και στο εξής όσοι νοιαζόμαστε πραγματικά δεν μπορούμε να μένουμε παρατηρητές. Αν πραγματικά θέλουμε να υπάρχει αύριο...


Ξεκινάμε μια ανεξάρτητη, συμμετοχική προσπάθεια που αφορά κάθε δημότη που θέλει κάτι καλύτερο για τον τόπο και τον Δήμο. Ξεκινάμε οραματιζόμενοι μια ανοικτή κοινωνία, μια ανθρώπινη πόλη, έναν τόπο επιχειρηματικής δημιουργίας, έναν χώρο παιδείας και πολιτισμού για μας και τα παιδιά μας, ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης. Ξεκινάμε για να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στον τόπο μας. Ξεκινάμε για να αλλάξουμε νοοτροπία. Για να χτίσουμε τη Βέροια των ονείρων μας. Άνθρωποι με νέες ιδέες, δημιουργικοί, ανήσυχοι που αντιπροσωπεύουν διαφορετικούς χώρους ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν την ωραία, δυναμική, ανοικτή Βέροια του μέλλοντος.

Σε μια τόσο σημαντική και ιστορική στιγμή για την πόλη μας, θεώρησα υποχρέωσή μου την ανάμειξή μου στην τοπική αυτοδιοίκηση και την υποψηφιότητά μου ως δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Προτεραιότητα στο Δημότη» του υποψήφιου Δημάρχου Βέροιας Αντώνη Μαρκούλη


Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα Βέροια όπως την ονειρευόμαστε αρκεί να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι για μεγάλες αλλαγές. Χρειάζεται να δώσουμε ένα τέλος στις παθογένειες του παρελθόντος και να κόψουμε οριστικά τον ομφάλιο λώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης με τις παλαιοκομματικές νοοτροπίες και αντιλήψεις που για χρόνια ολόκληρα αποτελούσαν τροχοπέδη στην αξιοκρατία της κοινωνίας. Ένας δήμος που θα έχει ως βασικό μέλημα τον πολίτη και θα μάχεται καθημερινά για την επίλυση των προβλημάτων του. Η πολιτική κυριαρχία δεν αποτελεί μονοπώλιο μιας ομάδας ή μιας τάξης αλλά πρέπει να βασίζεται στη συνεργασία και τη συγκατάθεση της πλειοψηφίας του κοινωνικού συνόλου. 

Μπορούμε να αλλάξουμε τη Βέροια και να της δώσουμε την πραγματική αίγλη που της αξίζει!! Αρκεί πρώτα απ' όλα να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι...

Καραΐσκος Νικολάου Κωνσταντίνος

Δάσκαλος

Ιδιοκτήτης και Διαχειριστής της

Εκπαιδευτικής Πύλης της Ημαθίας

ima-edu.webnode.gr

Κινητό:6980798939

Επίσης θα με βρείτε και στο Facebook ως Kostas NKaraiskos 

 

« Η ώρα για την σωτηρία του τόπου μας ήρθε»

Φίλοι και φίλες συμπολίτες και συμπολίτισσες, βρίσκομαι  στο πλευρό του ΑΝΤΏΝΗ ΜΡΚΟΥΛΗ, γιατί  είδα στον ΑΝΤΩΝΗ ΜΑΡΚΟΥΛΗ  αξίες όπως εντιμότητα, ήθος, σοβαρότητα, ικανότητα, αγάπη για τον τόπο μας και διάθεση για να πραγματοποιήσει  το όραμα του που θα αναγεννήσει τη ΒΕΡΟΙΑ και την περιφέρεια της.

Είδα  σε όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού  «ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΗ» την μεγάλη διάθεση τους να συνεργαστούν μαζί του, σύσσωμοι για το καλό όλων μας.

Η παράταξη  «ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΗ» είναι ο καθαρός, φρέσκος αέρας που θα διώξει την μιζέρια και την τελμάτωση γιατί αποτελείται από άφθαρτος ανθρώπους, νέους με όρεξη να δουλέψουν  και να παλέψουνε για να δώσουν ανάσα ζωής στη ΒΕΡΟΙΑ και την περιφέρεια της.  

Η ανεργία ,τα χαράτσια, η κρίση καταπάτησε ανθρώπινες υποστάσεις, τσάκισε αξιοπρέπειες και γονάτισε σπιτικά. Τα εργοστάσια έπαψαν να λειτουργούν , να κάνουν θόρυβο, η γεμάτη κίνηση αγορά δεν υπάρχει πια. Αφήσανε μέχρι και το ΒΣΣ και το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ να φύγουν από εδώ.

Οι δημότες  όλοι είμαστε προβληματισμένοι, πού είναι η ζωντάνια της πόλης μας;

 Και εμείς θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια για να θυμόμαστε την πόλη τους καλούς καιρούς; Θα παραδώσουμε αμαχητί τα όπλα στη γενική αυτή κρίση των 12 τελευταίων χρόνων;

Μπορούμε και πάλι να οργανωθούμε, με φιλότιμη και φιλόδοξη προσπάθεια, μπορούμε γιατί έχουμε  μια πόλη με πολλούς θησαυρούς .

Αυτός ο τόπος,  έχει γεννήσει ήρωες, έχει γεννήσει αγωνιστές, αγρότες, επιχειρηματίες, βιοπαλαιστές, ευεργέτες, νοικοκύρηδες, μάρτυρες και αγίους.

Σε αυτά τα χώματα εδώ, έζησε ο Μέγας Αλέξανδρος , δίδαξε ο Αριστοτέλης και ο Απόστολος Παύλος. Αναγεννήθηκε  από τις στάχτες ξανά και ξανά. Έχει περήφανους-φιλόξενους και εργατικούς ανθρώπους . Έχει βουνό, έχει τα νερά , έχει τα χωράφια, έχει άπειρο φυσικό τους κάλος, αυτά λοιπόν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, να αναδείξουμε και να αναπτύξουμε, όλα τα παραπάνω έβγαζαν πάντα ασπροπρόσωπους τους προγόνους μας .

Ο  συνδυσμός μας «Προτεραιότητα στον Δημότη»  με το πρόγραμμα του, θα παλέψει και θα προσπαθήσει να ξανά φέρει τη ΒΕΡΟΙΑ εκεί που της αξίζει να είναι.

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΚΟΥΛΗΣ με όλη την ομάδα των άξιων συνεργατών του μπορούν να τα καταφέρουν, η ώρα για την σωτηρία του τόπου μας ήρθε τώρα. Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΚΟΥΛΗΣ και ο συνδυασμός μας «ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΗ»  είναι το μέλλον του δήμου Βέροιας.

 

Τέλος στο κατεστημένο που ρήμαξε τον τόπο.

 

Θέλουμε-απαιτούμε πρόοδο-ανάπτυξη –ευημερία για όλους τους δημότες και όχι μόνο για λίγους

. Θεωρώ χρέος όλων μας να υποστηρίξουμε τους νέους ανθρώπους του συνδυασμού  ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΗ ,να σώσουμε και να αναγεννήσουμε την ύστατη στιγμή το ΔΗΜΟ ΒΕΡΟΙΑΣ, δίνοντας τη ψήφο μας στον δημιουργικό και χαρισματικό ΑΝΤΩΝΗ ΜΑΡΚΟΥΛΗ και στο συνδυασμό ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΗ».

 

 

Ο Δήμος Βέροιας διαθέτει πλούσιο φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο που προσδοκά την κατάλληλη ηγεσία για ένα νέο ξεκίνημα, χωρίς τις αυταπάτες και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, και απαιτεί να τελειώσει επί τέλους το party.

Το ζήτημα, σήμερα, δεν είναι ποιος φταίει αλλά ποιος μπορεί.

Η αλήθεια είναι ότι οι εκλογές είναι η μεγάλη γιορτή της δημοκρατίας.

 Έτσι οφείλουμε να την δούμε, ώστε τη μεγάλη ώρα να κρίνουμε και να προκρίνουμε.

Να επιλέξουμε με ευθύνη αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές.

 Να κρίνουμε δίκαια τις εποχές με γνώμονα το μέλλον.

Σήμερα, σε όλο τον Δήμο, νέοι και νέες, προικισμένοι με γνώσεις και δεξιότητες, δίνουν ένα ηχηρό «παρών» στις εξελίξεις που τους αφορούν.

Αντιθέτως, αποπροσανατολισμένοι πολιτικά είναι οι του παρελθόντος, για τους οποίους η σοβαρότητα και το αίσθημα ευθύνης είναι άγνωστες λέξεις.

 

 

Στις δημοτικές εκλογές δεν υπάρχουν διλλήματα γιατί τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και τα πρόσωπα του τοπικού διεφθαρμένου συστήματος που αποβιώνει γνωστά.

 Το ζητούμενο είναι το συμφέρον του τόπου, το κοινό, δημόσιο συμφέρον των πολλών.

 Δεν υπάρχουν έξωθεν "σωτήρες", τα ταξίματα και παραμύθια της Χαλιμάς δεν πιάνουν, παρά μόνο σε ελάχιστους πλέον σύγχρονους "λωτοφάγους".

 Μας ενδιαφέρει η Ελλάδα, η Βέροια, τα παιδιά μας.

 Ευθυνόμαστε για τις επιλογές μας, τα πρόσωπα που ψηφίσαμε τόσες φορές και τα έμπρακτα αποτελέσματα της καταστροφικής πολιτικής τους.

Να μην "ξανατσιμπήσει" κανένας πολίτης από τα στημένα και κατά παραγγελία δημοσιεύματα και ψευδοδιαδόσεις έμμισθων "κονδυλοφόρων" άλλως "πληκτρολόγων" σε μπλογκ.

Να κρίνουμε με βάση αφενός τα αποτελέσματα της πολιτικής όσων άσκησαν εξουσία και τα ψέματά τους και αφετέρου τις σοβαρές προτάσεις και τα νέα πρόσωπα που είναι άφθαρτα και ικανά να αλλάξουν την κατάσταση για ένα ελπιδοφόρο αύριο.

Βέροια – η πόλη που αγάπησα

 

Η Βέροια είναι η πόλη που μεγαλώσαμε, παίξαμε στις αλάνες, πρωτοφιληθήκαμε στους Αγίους Αναργύρους, καρδιοχτυπήσαμε περνώντας από τον πεζόδρομο της Κοντογεωργάκη μήπως δούμε το αίσθημα ή το αντικείμενο του ενδιαφέροντος, κατεβήκαμε στην Κυψέλη, μια μέρα με το ποδήλατο βρεθήκαμε στον Προμηθέα και ανακαλύψαμε νέες περιοχές, κάναμε «εξερεύνηση» στη Μπαρμπούτα, φάγαμε ρεβανί «Χοχλιούρου» και λουκουμάδες «Μητρέγκα». Και τα χρόνια πέρασαν, και μεγαλώσαμε, και όλα σαν ίδια να μένουν. Ακόμα θα δεις ένα ζευγαράκι αγκαλιά στη Μπαρμπούτα ή στους Αγίους Αναργύρους...

τα παιδιά παίζουν στα Εβραίικα και το αντικείμενο του πόθου εάν δεν παντρεύτηκε έγινε φίλος ή μια γλυκιά ανάμνηση του πρώτου έρωτα, κι αν περάσεις το καλοκαίρι από την Κυριώτισσα θα ακούσεις έφηβους να παίζουν «Θάρρος ή αλήθεια» ή «Μπουκάλα»… 

Κάπου εκεί θυμάσαι τι σε έκανε να αγαπήσεις την πόλη που μεγάλωσες. Την πόλη που παίνεψες σε μια παρέα στα φοιτητικά σου χρόνια. Την πόλη που όταν αναφέρεις το όνομα της δυστυχώς σε ρωτάνε για 2 τραγικά γεγονότα. Την πόλη του Δημήτρη Βικέλα, με τις βυζαντινές εκκλησίες και μια πλατεία Ωρολογίου –χωρίς Ωρολόι. Αυτή είναι η Βέροια που αγαπήσαμε κι αυτή θέλουμε να ξανασυστήσουμε στον κόσμο της και να την ξαναγνωρίσουμε λίγο καλύτερα…

 


 

 

 

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

 

Κάτω από ποιο καθεστώς λειτουργούν πλέον Δήμοι-Περιφέρειες;

Είναι αλήθεια ότι το καθεστώς που σήμερα λειτουργούν οι δήμοι, κάτω απ’ την μπότα του μνημονίου και τη θηλιά του νόμου  “Καλλικράτης” είναι ασφυκτικό. Πρωτοφανείς περικοπές κρατικής χρηματοδότησης,  τραγικές μειώσεις και απολύσεις των εργαζομένων σε δομές των δήμων-όπως οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί,  διάλυση κοινωνικών δομών όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, η πρόνοια, η καθαριότητα και τόσα άλλα, υποβαθμίζουν δραματικά τον ρόλο των δήμων.

Η χρηματοδότηση για τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων έχει μειωθεί δραματικά. Σημαντικοί τομείς  δράσης των δήμων όπως η καθαριότητα και το πράσινο, φυτοζωούν περιμένοντας συμβασιούχους των 2 ή 3 ή 5 μηνών για να λειτουργήσουν. Η πραγματικότητα όμως είναι μία: Όλες αυτές οι δομές βαδίζουν ταχύτατα προς την ιδιωτικοποίηση  μαζί  με την καθαριότητα και τη φύλαξη των σχολείων.

Ο ρόλος του νόμου “Καλλικράτης” ήταν καταλυτικός. Συνέχισε τον ολισθηρό κατήφορο που είχε χαράξει ο νόμος του “Καποδίστρια” με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς. Τα σημερινά αδιέξοδα είναι τόσο μεγάλα που τα ομολογούν ακόμα και οι ίδιοι οι θιασώτες του «Καλλικράτη».

 

Εργαζόμενε-Άνεργε-Νέε και Νέα

 

Πόσο σημαντικές είναι οι αποφάσεις  που παίρνονται σε τοπικό επίπεδο και πόσο επηρεάζουν τη ζωή των εργαζόμενων;

Έπειτα από χρόνια εφαρμογής του «Καλλικράτη», οι δήμοι έχουν μετατραπεί σε μακρύ χέρι της πολιτικής του κράτους. Επιβάλλουν βαρύτατους φόρους, προωθούν κάθε πολιτική λιτότητας σε τοπικό επίπεδο, κάθε μορφή ευέλικτης εργασίας, απολύουν εργαζόμενους.

Τα προηγούμενα συμβούλια ,δημοτικές παρατάξεις, φέρουν βαρύτατη  ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, όσα κροκοδείλια δάκρυα κι αν χύνουν , όσο κι αν κάνουν πως αγνοούν τι πραγματικά συμβαίνει. Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίζει σήμερα ότι δεν γνώριζε τι ψήφιζε, προσπαθώντας να υφαρπάξει την ψήφο μας!

Υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, ιδιαίτερα όσοι συμμετείχαν σε παρατάξεις που πρόσκεινται ψυχή τε και σώματι στον «Καλλικρατικό», κυβερνητικό αστερισμό, δεν μπορούν να παρουσιάζονται ενώπιον των εργαζόμενων  του δήμου, «άμωμοι», «αμόλυντοι» και «εξαγνισμένοι» από το κρίμα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που όλο το προηγούμενο διάστημα εφάρμοσαν απαρέγκλιτα! Δεν μπορούν παράλληλα να εμφανίζονται «ακομμάτιστοι» σα να πολιτεύτηκαν ή πρόκειται εκ νέου να πολιτευτούν σε «κενό αέρος»!!

 

Δημοτικές-Περιφερειακές εκλογές «καλλιστεία» υποψηφίων και απολίτικες;

Οι εκλογές δεν αποτελούν υπόθεση γραφείων προβολής ή management, με χιλιάδες καλοτυπωμένα καρτελάκια  υποψηφίων, πάμπολλες εμφανίσεις και καταχωρίσεις στον τύπο. Δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται από μας για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά μας για δουλειά και προκοπή στον τόπο μας.

Δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι κρίνονται , για όσα έπραξαν ή δεν έπραξαν για να υπερασπίσουν τα δικαιώματά  αυτά και όσοι φιλοδοξούν να εκλεγούν για όσα υπόσχονται πως θα πράξουν. 

Πρέπει να κριθούν γι’ αυτό που είναι ,δηλαδή ως συμμετέχοντες σε πολιτικές παρατάξεις που υπερασπίζονται και στηρίζονται από  συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα, όπως πολύ εύκολα αποδεικνύεται αν κοιτάξει κάποιος την ιστορία ,την πορεία τους στην πόλη και το δήμο. Ας μην προσπαθούν να αγρεύουν ψήφους και συνειδήσεις κραδαίνοντας τη σημαία του ακομμάτιστου και του πρωτόβγαλτου. Ο τόπος είναι μικρός και δε χωρά τέτοια!

 

Πως μπορούμε επιτέλους να πάμε μπροστά

 

Αυτοί που έφεραν τον τόπο στη σημερινή κατάσταση επιχειρούν αυτοπροσώπως ή δια "αχυρανθώπου" να υφαρπάξουν εκ νέου την ψήφο των πολιτών.

Δεν έχουν αληθινές ικανότητες, το απέδειξαν με τα πεπραγμένα τους.

Δεν διαθέτουν σοβαρά επιχειρήματα και προτάσεις για το αύριο.

Ξέρουν καλά να τάζουν ρουσφέτια, να ξεπληρώνουν χαράτσια, να εκβιάζουν έναντι ανταλλαγμάτων, να παραπλανούν με λόγια απατηλά, να κάνουν δηλαδή ό, τι χειρότερο, κατάλοιπο παλαιοκομματικών και "οθωμανικών" αντιλήψεων, υπήρχε στον ελληνικό δημόσιο βίο που οδήγησε στην παρακμή και υποθήκευσε τις ζωές όλων και κυρίως των νέων.

Ειδικά στα χωριά της Βέροιας, τις τελευταίες ημέρες, κοινοί εκβιαστές, που ελάχιστα απέχουν (;) από πρόσωπα του κοινού ποινικού δικαίου, απειλούν ανθρώπους ότι αν δεν ψηφιστούν

 α) θα τους καταγγείλουν για παραβάσεις, π.χ. πολεοδομικές,

β) θα απολυθούν ή δεν θα ξανά προσληφθούν,

γ) δεν θα πληρωθούν ποτέ για δεδουλευμένα ή για πωληθέντα αγαθά,

 δ) θα μετατεθούν μακριά ή δεν θα μετατεθούν ή αποσπαστούν ξανά προς τη Βέροια.

Καταγγελίες αναφέρουν ότι κάποιοι περιφέρονται και "εξαγοράζουν" συνειδήσεις και ψήφους όχι μόνο δια της ανωτέρω οδού αλλά και δια άμεσου ή υπόσχεσης χρηματισμού.

Άλλοι επικαλούνται γνωριμίες τους με επώνυμους παράγοντες του ποδοσφαίρου, αφήνοντας ποικίλα υπονοούμενα ή υποσχέσεις.

Άλλοι, άρχοντες των δακτυλιδιών, αξιοποιούν την αγκίστρωσή τους, για λίγες ακόμα ημέρες, στην τοπική εξουσία και διαπράττουν ό, τι χειρότερο, φερόμενοι με τρόπο που θυμίζει περιόδους έλλειψης δημοκρατίας, τάζοντας τα πάντα και εμφανίζοντας ως υποψηφίους συγγενείς ατόμων που προσέλαβαν οι ίδιοι με ολιγόμηνης διάρκειας συμβάσεις.

Η κατάσταση αυτή πρέπει, αν θέλουμε κάποτε να πάμε μπροστά σαν κοινωνία και Χώρα, να σταματήσει τώρα.

Να τιμωρηθούν πολιτικά οι εκφραστές του εχθές και της μιζέριας. Να ψηφίσουμε νέα πρόσωπα, άφθαρτα και ικανά.

Να ψηφίσουμε στις δημοτικές εκλογές της Βέροιας το Δάσκαλο Κώστα Καραΐσκο.

Να ψηφίσουμε στις δημοτικές εκλογές της Βέροιας το συνδυασμό "Προτεραιότητα στο Δημότη" του Υποψήφιου Δημάρχου Αντ. Μαρκούλη

 

 

ΑΠΟΡΙΕΣ

 

Διατυπώνουμε ορισμένες απορίες οι οποίες αναφέρονται σε τοπικά θέματα, αρμοδιότητας του Δήμου Βέροιας ή/και της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας. Όσοι διετέλεσαν Δήμαρχοι, Νομάρχες, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι κλπ τα τελευταία χρόνια και ισχυρίζονται πως είναι ειδήμονες, νοικοκύρηδες και στελέχη της ΤΑ μπορούν απαντήσουν:

 

• Για το ότι δεν έγινε το κολυμβητήριο (ημερομηνία περαίωσης ορίστηκε η 3-3-2011).

• Δεν περατώθηκε η γέφυρα Κούσιου παρά το ότι τα χρήματα για την κατασκευή της, 2,5 εκατ. ευρώ, προέρχονται από δωρεά (το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί τέλη του 2011).

• Δεν έγινε το παρκινγκ κάτω από την Εληά (κάτω από τη λεωφόρο Στρατού) το οποίο υπήρχε ακόμα σε πρόγραμμα του συνδυασμού Βλαζάκη!

• Γιατί δεν έγινε τίποτε με τη Μητροπόλεως που με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα πρέπει να αποκατασταθεί και να μονοδρομηθεί.

• Για το ότι απομακρύνθηκε το πανεπιστημιακό τμήμα του ΑΠΘ για το οποίο ξοδεύτηκαν από το Δήμο Βέροιας 2 εκατ. ευρώ. Για το ότι οι φοιτητές έγραφαν (1-6-2012) «Αποπαίδι του ΑΠΘ το τμήμα, απών ο δήμος».

• Για το ότι το κτιριακό συγκρότημα δεν διεκδικήθηκε με αποτελεσματικό τρόπο και δεν αξιοποιήθηκε από το Δήμο.

• Για το ότι η περιφερειακή «αγορά» της Κουλούρας που τόσο πολύ διαφημίστηκε, χάσκει έρημη και λεηλατημένη δίπλα στην Εγνατία οδό.

• Για το ότι ο κάθετος προς την Εγνατία οδό δρόμος, ο άξονας Βέροιας-Νάουσας-Σκύδρας όπως ονομάστηκε, μήκους μόνον 34,5 χλμ., από τα οποία τα 5,5 χλμ. βρίσκονται πάνω στον υφιστάμενο άξονα, ακόμα δεν περατώθηκε (Με την υπ' αριθ. ΔΜΕΟ/α/ο/1282 /9.5. 1996 !!! απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ εγκρίθηκε η ανάθεση εκπόνησης της Μελέτης).

• Για το ότι κάποιοι προσπάθησαν να μεταφέρουν όλα τα σκουπίδια της Ημαθίας, και όχι μόνον της Ημαθίας, στις πιο όμορφες πλαγιές των Πιερίων πάνω ακριβώς από τον ταμιευτήρα νερού για τη Θεσσαλονίκη (θέση 12).

• Για το ότι προσπάθησαν - ευτυχώς δεν τα κατάφεραν - να φορτώσουν, στο λαό της Ημαθίας, ένα δυσβάστακτο οικονομικό βάρος για τη διαχείριση απορριμμάτων (σύμβαση με Ηλέκτωρ Α.Ε.).

• Για τη διακοπή εργασιών του δρόμου κάτω Σελίου – άνω Σελίου. Ο ανάδοχος εγκατάλειψε το έργο, αφού προηγουμένως εισέπραξε μεγάλο χρηματικό ποσό, χωρίς να εκτελέσει τις ανάλογες εργασίες.

• Για το ότι τα δικαστικά μέγαρα κινδυνεύουν να εκποιηθούν από το ΤΑΪΠΕΔ, για το ότι ακόμη και τα νερά κινδυνεύουν να έχουν την ίδια τύχη κλπ κλπ.

Ας μείνω μόνον σ' αυτά για να μην μελαγχολήσουμε απολύτως ...

 

 

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΤΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ

 

Ο τόπος μας είναι όμορφος. Με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Όμως τα τελευταία χρόνια  η αποβιομηχάνιση της περιοχής  και οι κεντρικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές έχουν σπρώξει το Δήμο μας και τη ζωή των πολιτών σε οριακό σημείο. Η ευθύνη που θα αναλάβει η Δημοτική Αρχή που θα αναδειχθεί από τις Δημοτικές εκλογές του Μαΐου είναι πολύ μεγάλη. Η προσπάθεια ανάταξης του τόπου μας θα χρειαστεί τη δημιουργική συμμετοχή των πολιτών και την κοινωνική αλληλεγγύη, έτσι ώστε να γίνει δυνατή η εκμετάλλευση κάθε δυνατότητας και κυρίως  να προστατευτεί η συλλογική του περιουσία, το περιβάλλον και κυρίως ο πολίτης που δοκιμάζεται. Κι αυτό μπορεί να γίνει  μόνο αν στις παρούσες συνθήκες η Τοπική Διοίκηση καταφέρει να αναδειχθεί σε μια δύναμη αντίστασης και ανατροπής των κεντρικών επιλογών.

Τα μνημόνια και «ο Καλλικράτης» έχουν μετατρέψει τους Δήμους σε μηχανισμούς εφαρμογής υπερτοπικών αποφάσεων. Στο οικονομικό επίπεδο, οι διαθέσιμοι από την κεντρική κυβέρνηση πόροι έχουν μειωθεί στην τριετία κατά 60% περίπου με αποτέλεσμα την συρρίκνωση των παρεχομένων υπηρεσιών, την αύξηση του κόστους λειτουργίας τους  και τη μετακύλισή τους στους δημότες. Η μεταφορά πλήθους αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ, σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση και την εγκαθίδρυση επιτροπείας στους Δήμους, έχει κεντρικό στόχο την εκποίηση της συλλογικής περιουσίας: περιβάλλον, ελεύθεροι χώροι, υπηρεσίες καθαριότητας. Πολιτικές που  ευνοούν τους λίγους και δεν αφήνουν  το περιθώριο στους Δήμους να αναπτυχθούν στην κατεύθυνση μιας οικονομίας των κοινών.

Εμείς σ’ αυτό το πλαίσιο θα αντισταθούμε. Θα δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για συλλογική και ενωτική προσπάθεια.  Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Γνωρίζουμε ότι είναι ζωτική ανάγκη για τον τόπο η ανατροπή. Γνωρίζουμε πως αν θέλουμε  να ανοίξουν οι ορίζοντες και του τόπου μας θα πρέπει το πρώτο και αποφασιστικό βήμα να είναι η αλλαγή στην κεντρική πολιτική σκηνή . Ωστόσο δεν θα περιμένουμε. Θα το παλέψουμε. Υπάρχει τρόπος ακόμα και στις παρούσες συνθήκες να αναταχθεί ένα μέρος της καταστροφής, αρκεί να το θέσουν έμπρακτα μαζί μας όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας.

 

Διεκδικούμε το δικαίωμα μας να αποφασίζουμε για την πόλη μας. Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε να έχουν πρόσβαση οι συμπολίτες μας σε όλα τα κοινωνικά αγαθά(υγεία, παιδεία, ρεύμα, νερό). Διεκδικούμε τη χρηστή διαχείριση των πόρων του Δήμου μας και  την ανακατανομή του πλούτου σε όφελος των πολλών. Διεκδικούμε έναν δήμο αλληλέγγυο συμμετοχικό δημοκρατικό που θα προσβλέπει στις ανάγκες όλων των δημοτών και θα αφήνει χώρο και πεδίο συμμετοχής και δράσης στη νέα γενιά.

 

Οραματιζόμαστε έναν κοινωνικό και αλληλέγγυο οικονομικό σχεδιασμό, με την αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού του τόπου μας, για να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες αντιστάσεις και ανατροπές απέναντι στο ιδιωτικό κεφάλαιο και τις κυβερνητικές επιλογές.

 

Διεκδικούμε έναν όμορφο τόπο.

Έναν τόπο δικό μας.

 

 

Διεύρυνση της Δημοκρατίας και συμμετοχή του πολίτη στις αποφάσεις:

 

Το κλειδί για μια βαθιά μεταρρύθμιση, για την αντιμετώπιση του φαύλου κύκλου της ιδιοτέλειας που επικρατεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και του λερναίου φαινομένου της διαφθοράς, είναι ο μετασχηματισμός της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συμμετοχική.

 

Δύο είναι οι στόχοι μας: Η διαχείριση των κοινών προς όφελος των πολλών και η πρόοδος του τόπου αφενός και αφετέρου το άνοιγμα του ορίζοντα των πολιτών σε νέους δρόμους, νέες πρακτικές. Σ΄ αυτό το εγχείρημα, έτσι όπως το ονειρευόμαστε, η ισότιμη πρόσβαση όλων στις αποφάσεις της Δημοτικής αρχής είναι ο ακρογωνιαίος λίθος. Τα παλιά μοντέλα στα οποία αποφασίζουν ισχυρές οικονομικές και κοινωνικές ομάδες έχουν αποτύχει. Το προνόμιο των ισχυρών πλειοψηφικών παρατάξεων, με τη δημαρχοκεντρική δομή τους, που αποφασίζουν ανεξέλεγκτα και χωρίς τη συμμετοχή του πολίτη είναι ένας από τους λόγους που έχουμε οδηγηθεί στη διαφθορά και τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου.

 

Για εμάς, η ευρύτερη αναδιανομή των πόρων και η διεύρυνση των δικαιωμάτων του πολίτη στο Δήμο μας, συνδυάζει την άμεση δημοκρατία με τον κεντρικό από τη Δημοτική Αρχή σχεδιασμό.

 

Η συμμετοχική δημοκρατία που προτείνουμε:

 

Τριμερής Συμφωνία Δημοτικής Αρχής, Δημοτικού Συμβουλίου, Κοινωνίας: Η Δημοτική αρχή έχει την ευθύνη να προετοιμάζει το έδαφος για τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των πολιτικών παρατάξεων σε τοπικά ζητήματα, καθώς και να επιδιώκει την κοινωνική συμμετοχή και συναίνεση. Στόχος δεν είναι η αποδυνάμωση της Δημοτικής αρχής, αλλά η θετική συνεισφορά  όλων στην τοπική κοινωνία και στη δράση των οργάνων. Ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά τον πολίτη, ο οποίος σε  τελευταία ανάλυση είναι αυτός που γνωρίζει καλύτερα την πόλη του και είναι αυτός που δέχεται τις συνέπειες των αποφάσεων, η συμμετοχή του στις αποφάσεις εξασφαλίζει: Την ταύτιση με το Δήμο και την αποδοχή των αποφάσεων. Την ποιότητα των αποφάσεων. Τη διεύρυνση των εναλλακτικών λύσεων, που οι τεχνοκράτες πολλές φορές δεν είναι σε θέση να δώσουν.

Συμμετοχικός προϋπολογισμός: Η συμμετοχή των πολιτών στο σχεδιασμό του προϋπολογισμού κάθε χρόνο λύνει προβλήματα και επιμερίζει δικαιότερα τους πόρους στα διαμερίσματα και στην περιφέρεια του Δήμου και περιορίζει τις πελατειακές σχέσεις της τοπικής εξουσίας με τους δημότες. Απαιτεί από την πλευρά της τοπικής εξουσίας τον ανοιχτό διάλογο και την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών για τους πόρους και τις δυνατότητες του Δήμου και ενεργοποιεί δημιουργικά τους πολίτες στην συνδιαμόρφωση προτεραιοτήτων που αφορούν τη ζωή τους. Η εμπλοκή των πολιτών στο σχεδιασμό του προϋπολογισμού του Δήμου μπορεί να έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, αλλά επιτρέπει την καταγραφή των προβλημάτων και των αναγκών, κινητοποιεί τον πολίτη να καταθέτει τα αιτήματά του, τις ιδέες και τις ανάγκες του. Είναι μια διεργασία αμφίδρομη που εξελίσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και των Τοπικών Διαμερισμάτων μέσα από αντιπροσώπους και τοπικές συνελεύσεις.

Συμμετοχή και χωροταξικός σχεδιασμός: Η ευρεία συμμετοχή πολιτών και κατοίκων της περιοχής μας, στα σχέδια αναζωογόνησής και βελτίωσης του περιβάλλοντος και της καθημερινότητας του πολίτη είναι βέβαιο ότι ενισχύει την αντιπροσωπευτικότητα, συμβάλλει στην καλύτερη ανταπόκριση των πολιτικών και διοικητικών θεσμών στις πραγματικές ανάγκες, και ενθαρρύνει καινοτόμες ιδέες και προσεγγίσεις. Η συμμετοχή στο χωροταξικό σχεδιασμό, έτσι όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε, περιλαμβάνει συμπράξεις μεταξύ δημόσιων, παραγωγικών, κοινωνικών και ιδιωτικών φορέων, αλλά  και  συμμετοχή των πολιτών μέσα από  διαδικασίες διαβούλευσης ή τοπικών δημοψηφισμάτων, χρήση ερωτηματολογίων και με τη χρήση νέων τεχνολογιών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης. (π.χ. Η αλλαγή σε ένα διαμέρισμα χρήσης χώρου: πάρκο, πάρκινγκ ή εκκλησία;)

Δημοψηφίσματα: Για σημαντικά θέματα, για θέματα που δεν είναι απλώς διαχειριστικά, αλλά καθορίζουν την πορεία του Δήμου και τη ζωή των πολιτών σε βάθος χρόνου. Για θέματα που δεσμεύουν πόρους και πλουτοπαραγωγικές πηγές, οι αποφάσεις μέσω δημοψηφισμάτων για μας είναι δέσμευση. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και στη δική μας τα τοπικά δημοψηφίσματα έχουν θεσμοθετηθεί με την προϋπόθεση ότι τα ζητά ένας σημαντικός αριθμός πολιτών(20%).  Από την άλλη η Δημοτική Αρχή έχει κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να θέτει σημαντικές αποφάσεις στην κρίση των πολιτών. Για μας όποια παράταξη και να προκύψει δεν νομιμοποιείται από μόνη της να παίρνει αποφάσεις που καθορίζουν  τη ζωή των πολιτών για πολλές τετραετίες. Αποφάσεις για παραχώρηση δημόσιας γης σε ιδιώτες, εκμετάλλευση δημόσιου πλούτου από ιδιώτες, δημοτικές παραγωγικές πηγές ή υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, αλλαγή χρήσης σημαντικών για το Δήμο εγκαταστάσεων και κτηρίων, δεν παίρνονται δίχως την καταλυτική γνώμη όλων των πολιτών μέσω δημοψηφίσματος και αφού έχουν ακουστεί όλες οι απόψεις και τα επιχειρήματα σε δημόσιο διάλογο.

(Βλέπε παρ. ομόσπονδων κρατών Γερμανίας. Τα Δημοψηφίσματα είναι νομοθετημένα και  αφορούν τα πάντα εκτός από τον προϋπολογισμό, τα τέλη, τα δημοτικά τιμολόγια και τις αμοιβές... Παρ’ όλ’ αυτά το αίτημα είναι από την πλευρά των σοσιαλδημοκρατών και αυτά να μπουν στη δυνατότητα των πολιτών να αποφαίνονται μέσω δημοψηφίσματος. Στη Βαυαρία που έχουν γίνει και τα περισσότερα δημοψηφίσματα, οι πολίτες έχουν πετύχει σε τρεις περιπτώσεις  καθαίρεση δημάρχου…σε μια μάλιστα περιοχή που η μαύρη δεξιά καλά κρατεί..)

 

Κινηματική δράση του Δήμου ενάντια σε πολιτικές που στρέφονται κατά του πολίτη: Στις παρούσες συνθήκες ο Δήμος μας δεν μπορεί παρά να γίνει το ανάχωμα στην επίθεση που δέχεται ο πολίτης από το κράτος και το ιδιωτικό κεφάλαιο. Δικαιώματα όπως η δημοκρατία, η δημόσια υγεία, η εκπαίδευση, η εργασία, το περιβάλλον, το νερό, το ρεύμα, όταν πλήττονται από κεντρικές πολιτικές, η Δημοτική Αρχή πρέπει να τα υπερασπίζεται μαζί με όλους τους δημότες ως ιερά και όσια. Αυτά τα δικαιώματα εξάλλου είναι και ο κατ΄ εξοχήν λόγος της ύπαρξής της. Η συνεργασία και ο συντονισμός κινηματικών δράσεων και πρωτοβουλιών, αλλά και η διευκόλυνση τους μέσα από τις δυνατότητες που έχει ο Δήμος, θα προστατεύει τον πολίτη από αυθαιρεσίες και ανάλγητες αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης και θα εκπαιδεύει  στην κατεύθυνση της ενεργής διεκδίκησης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων και της ανατροπής πολιτικών που αντιστρατεύονται αυτά τα δικαιώματα.

 

Κοινωνική συμφωνία για μια Χάρτα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των πολιτών: Για μας οι πολίτες έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις. Δικαιώματα και υποχρεώσεις που άλλα ενυπάρχουν στην λειτουργία του Δήμου και στη συνείδηση των πολιτών και άλλα καταστρατηγούνται, πολλές φορές κατάφορα από τη δημοτική αρχή, αλλά και από τους πολίτες. Επιδίωξή μας είναι μέσα από συνελεύσεις των δημοτών να καταγραφούν και να συμφωνηθούν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις σε μια χάρτα, έτσι ώστε και ο πολίτης να νιώθει συμμέτοχος και υπεύθυνος και ο δήμος να μην επιβάλλεται επιλεκτικά στον πολίτη. (κυκλοφοριακό, καθαριότητα, φωτισμός, χρήση και κατάχρηση κοινόχρηστων χώρων, δικαίωμα του πολίτη να αιτείται στο Δήμο και να λαμβάνει απαντήσεις, ισότιμη αντιμετώπιση ομάδων πολιτών και φορέων κλπ.).

O ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

 

Συνεχείς μετασχηματισμούς υφίσταται ο Δήμος Βέροιας τα τελευταία χρόνια. Πρώτα ήρθε ο «Καποδίστριας» που ενσωμάτωσε τα ορεινά χωριά του Βερμίου και τα πολύ κοντινά χωριά του κάμπου. Μετά ήρθε ο «Καλλικράτης» δημιουργώντας έναν πολύ μεγάλο Δήμο που εκτείνεται από την κορυφογραμμή των Πιερίων και του Βερμίου μέχρι την καρδιά του Μακεδονικού κάμπου. Την σπουδαιότερη πλουτοπαραγωγική πηγή της Ημαθίας.


Η Βέροια, από ένας Δήμος με κατά κύριο λόγο μεσοαστικό πληθυσμό, έφτασε στη σημερινή μορφή, να αποτελεί και να εκφράζει τον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης για χιλιάδες αγροτικού κόσμου.  Σαφώς, μια δημοτική αρχή δεν μπορεί να ασκήσει αγροτική πολιτική.

 Όμως, μπορεί να την υποστηρίξει. Μπορεί να την ενισχύσει. Δεν θα σταθώ σε αυτά που δεν έκανε ο Δήμος Βέροιας. Ούτε στην εξαγγελία λειτουργίας «γραφείου ενημέρωσης αγροτών» που δεν υλοποιήθηκε ποτέ, ούτε στην προσπάθεια των «λαχανόκηπων» ως μέσο αντιμετώπισης της φτώχειας... Θα σταθώ σε αυτά που οφείλει να κάνει η δημοτική αρχή, την επομένη κιόλας της εκλογής της. 

Ο πρωτογενής τομέας αλλάζει καθημερινά. Ο Δήμος Βέροιας πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενημέρωση των αγροτών. Από τα εξειδικευμένα ζητήματα που αφορούν στην καλλιέργεια, μέχρι τις αλλαγές στη φορολογία. Το ανθρώπινο δυναμικό το έχουμε: επιστήμονες – νέους και πεπειραμένους – οι οποίοι είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν θετικά στο κάλεσμα του Δήμου, για να προσφέρουν τις γνώσεις τους στον αγροτικό κόσμο. Την υποδομή την έχουμε κι αυτή: αίθουσες και υλικοτεχνικός εξοπλισμός υπάρχουν σε αφθονία στον Δήμο Βέροιας. Αυτό που μας λείπει, δυστυχώς, είναι η βούληση.

Επιπλέον, ο Δήμος Βέροιας πρέπει να πρωτοστατεί στην προβολή των αγροτικών μας προϊόντων. Μέχρι σήμερα η συνεισφορά του είναι ανύπαρκτη. Το γράφω εδώ και χρόνια: Πόσο δύσκολο είναι να οργανώσουμε μια γιορτή για το ροδάκινο; Τι περιμένουμε; 

Εάν ο Δήμος αναλάβει το συντονιστικό ρόλο μεταξύ συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών αλλά και ανθρώπων που γνωρίζουν τον τομέα της διαφήμισης και του μάρκετινγκ, να είστε βέβαιοι ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν σπουδαίο θεσμό, όχι μόνο για το ροδάκινο, αλλά για όλα τα διατροφικά προϊόντα που παράγει η Βέροια. Θα το επαναλάβω ότι το πρόβλημα είναι η έλλειψη βούλησης. Όλα τα υπόλοιπα τα διαθέτουμε σε αφθονία. 

Είναι καιρός η νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου, να δουλέψει με σχέδιο και να προσφέρει τα μέγιστα στους αγρότες.

Ας εκλέξουμε αυτούς που έχουν σχέδιο και – πάνω απ’ όλα – έχουν την όρεξη για να τα καταφέρουν.

Ας ψηφίσουμε ΄΄ Προτεραιότητα στο Δημότη΄΄ και τον Αντώνη Μαρκούλη για Δήμαρχο και τον Δάσκαλο ΚΩΣΤΑ  ΚΑΡΑΪΣΚΟ για Δημοτικό Σύμβουλο Βέροιας…

Νέοι Άνθρωποι – Νέες Ιδέες

Γιατί τώρα Εσύ αποφασίζεις!!!

 

 

 

Τίποτε δεν θέλω να γίνει για μένα… χωρίς εμένα

Σε λίγες μέρες καλούμαστε να προσέλθουμε στις κάλπες για να ασκήσουμε το ύψιστο δικαίωμα σε μια δημοκρατία. Να επιλέξουμε αυτούς που θέλουμε να είναι στο τιμόνι του χωριού μας, της πόλης μας.Το ποσοστό των αναποφάσιστων μεγάλο. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν ακόμη πως να αντιδράσουν στις επικείμενες εκλογές και θέλουν να δώσουν, ίσως, το δικό τους μήνυμα.

Πολλοί είναι, επίσης, εκείνοι που σκέφτονται να απέχουν από τη διαδικασία, ορίζοντας την αποχή ως μια μορφή διαμαρτυρίας. Πριν κάνουμε όμως πράξη την οποιαδήποτε επιλογή, ας αναλογιστούμε τις ευθύνες που έχει ο καθένας από εμάς.

Πρώτον: Το δικαίωμα "του εκλέγειν" δεν είναι απλά δικαίωμα αλλά, αν μη τι άλλο, είναι κυρίως υποχρέωση. Η αποχή δεν είναι διαμαρτυρία. Είναι αποποίηση των ευθυνών μου. Αφήνω τους άλλους να αποφασίζουν για μένα, για τα παιδιά μου, την οικογένειά μου, το χωριό μου, την πόλη μου.

Δεύτερον: Πρέπει να αξιολογήσουμε τους ανθρώπους που θα εμπιστευτούμε. Τα πράγματα είναι μάλλον πολύ πιο απλά απ' ότι νομίζουμε. Στα μαθηματικά ονομάζεται σύγκριση. Συγκρίνουμε, λοιπόν, και αποφασίζουμε.

Αποφασίζουμε αν θα επιλέξουμε ανθρώπους με σοβαρότητα, αξίες, ήθος και αξιοπρέπεια. Που μιλούν καθαρά, χωρίς να μασάνε τα λόγια τους, που μπορούν να σε κοιτάξουν και να τους κοιτάξεις στα μάτια, γιατί δεν φορούν μάσκες. Γιατί η αλήθεια (δυστυχώς για κάποιους), έχει μόνο ένα πρόσωπο.

Ανθρώπους που έχουν την ψυχή, τη θέληση και τη γνώση να πολεμήσουν για το καλύτερο του Δήμου Βέροιας. Ανθρώπους που το μόνο που τους έσπρωξε στη συμμετοχή στα κοινά, είναι η αγάπη για τον τόπο αυτό και τους ανθρώπους του.

Συμπερασματικά: κανείς μας δεν πρέπει να είναι αμέτοχος γι' αυτά που μας αφορούν.

Γιατί, τίποτε δεν θέλω να γίνει για μένα... χωρίς εμένα.

Η ευθύνη, λοιπόν, είναι δική  μας.:  ΕΜΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ.

ΕΓΩ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΩ  TON ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΜΑΡΚΟΥΛΗ ΓΙΑ  ΔΗΜΑΡΧΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑΙΝΩ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ.

ΕΛΠΙΖΩ ΣΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

 

"Καλός και σοβαρός", γιατί κατεβαίνεις υποψήφιος;

Με χαιρετάει ο κόσμος, κυρίως γνωστοί και, καθώς με γνωρίζουν από την επαγγελματική μου ιδιότητα του δασκάλου, το πρώτο ερώτημα που δέχομαι είναι: «μα εσύ είσαι καλός και σοβαρός, γιατί κατεβαίνεις υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος;»

Η αλήθεια είναι ότι την πρώτη φορά που άκουσα το ερώτημα, μου δημιουργήθηκαν πολλές σκέψεις, αλλά πρωτίστως συναισθήματα απογοήτευσης ανάμικτα με λύπη και χαρά. Και θα προσπαθήσω να το εξηγήσω:

ΧΑΡΑ διότι ο κόσμος αναγνωρίζει κάποιες ΑΞΙΕΣ, της μόρφωσης, της ηθικής, της εντιμότητας, που χτίζονται γύρω από ένα άτομο το οποίο ασχολείται με την εκπαίδευση και την προσφορά προς τα παιδιά.

ΛΥΠΗ διότι πλέον στην κοινωνία μας, αυτοί που έχουν ΑΞΙΕΣ μπορεί να κρίνονται ακατάλληλοι για να ασχοληθούν με τα κοινά, καθώς είναι γνωστή η διαφθορά από την κεντρική εξουσία, ακούγοντας συνεχώς για ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, με ελλιπή ή εκ των υστέρων ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ και ΕΛΕΓΧΟ. Ως αποτέλεσμα βλέπουμε καθημερινά το ΘΥΜΟ να εκδηλώνεται στις κοινωνικές αντιδράσεις και σε ακραίες τάσεις, τις οποίες ο καθένας ερμηνεύει όπως τον βολεύει (συνεχώς ακούμε τους «ειδικούς» των ΜΜΕ να αποκρυπτογραφούν τα «μηνύματα» των πολιτικών!).

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ διότι οι καλοί και σοβαροί δεν έχουν λόγο να ασχοληθούν με την τοπική διοίκηση και αυτοδιοίκηση, καθώς προτιμούν να ασχοληθούν με το επάγγελμά τους και να αναπτυχθούν μέσα από την προσπάθεια και τον ιδρώτα τους, που τουλάχιστον θα έχει αντίκρισμα. Απογοήτευση γιατί στην εποχή της οικονομικο-κοινωνικής κρίσης που διανύουμε, πολύ συχνά βλέπουμε τους νέους και τα καλύτερα «μυαλά» να φεύγουν στο εξωτερικό, προς αναζήτηση ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ και όχι της ΑΔΙΚΙΑΣ που βιώνουν.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ όλων των ανωτέρω, είναι συχνά να αφήνουμε ανθρώπους στην εξουσία (τοπική, περιφερειακή, κεντρική), που είτε το έχουν κάνει ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ να ασχολούνται με την πολιτική (ακούγεται σαν «ΜΙΑΣΜΑ» στα αυτιά των περισσοτέρων νέων η λέξη «πολιτική»), είτε ακολουθούν την ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ως επάγγελμα για την αποκατάστασή τους.

Τελικά τι θέλει ο κόσμος από τους εκλεκτούς του;

·         Είναι προετοιμασμένος να επιλέξει ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ή αυτό παρακινείται από τα ΜΜΕ και την τηλεόραση; (π.χ. αναλογιστείτε πόσους ηθοποιούς έχουμε κάνει βουλευτές, χωρίς αυτό να μειώνει την αξία τους, απλά αναφέρομαι στην προβολή).

·         Είναι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ να ψηφίζει ο πολίτης μια φορά και να μην μπορεί να δει τον εκλεκτό της επιλογής του στη συνέχεια;

·         Είναι οι καλοί και σοβαροί πάντα κατάλληλοι να αναλάβουν αντίστοιχες διοικητικές θέσεις;

·         Ποιοι είναι οι δείκτες αξιολόγησης αυτών και πως διασυνδέονται με τον πολίτη;

Η αλήθεια είναι πως δεν με έπεισε κάποιος για να κατέβω υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, απλά έκανα την ΕΠΙΛΟΓΗ, την οποία στηρίζω προσπαθώντας να δώσω και εγώ μια απάντηση στο πρωταρχικό ερώτημα το οποίο λίγο τροποποίησα: «μας χρειάζονται οι καλοί και σοβαροί;».

Η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα του καθενός, όροι που χρησιμοποιούνται στο management (διαχείριση), κρίνονται από ορισμένους δείκτες που είναι προτυποποιημένοι. Όμως, οι ΑΞΙΕΣ, η ΓΝΩΣΗ, το ΦΙΛΟΤΙΜΟ και η ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ δεν κρίνονται από δείκτες με νούμερα, αλλά από κοινωνικά χαρακτηριστικά και από τη ΔΡΑΣΗ του καθενός.

Γι' αυτό λοιπόν δηλώνω ότι δεν θεώρησα τον εαυτό μου ΚΑΛΟ και ΣΟΒΑΡΟ, ούτε αναζητώ τη ΔΟΞΑ ... ίσως και αυτή να είναι η απάντηση στο ερώτημα που μου θέτουν:

ΖΗΤΩ ΝΑ ΜΕ ΚΡΙΝΟΥΝ ΑΝ ΕΙΜΑΙ ΑΞΙΟΣ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΩ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.

Καθώς μεγαλώνει το κοινωνικοοικονομικό χάσμα, αυξάνονται και οι εντάσεις ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις. Η αφύπνιση των απλών πολιτών είναι πλέον επιτακτική. Οι ΠΟΛΙΤΕΣ είναι υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων, ανεξάρτητα από τις μέχρι τώρα πολιτικές πεποιθήσεις τους, να προσφέρουν με την παρουσία τους και την ενεργό συμμετοχή τους στην αναδιάρθρωση  της καθημερινότητας τους.

Στο έργο «Πολιτεία» (ή Περί Δικαίου) του Πλάτωνα, αναφέρεται ότι:

Η «Ιδεώδης Πολιτεία» χαρακτηρίζεται από τέσσερις αρετές: ΣΟΦΙΑ, ΑΝΔΡΕΙΑ, ΣΩΦΡΟΣΥΝΗ και ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. Ο κάθε ένας στην κοινωνία κάνει αυτό που χρειάζεται, ανάλογα με τον ρόλο του μέσα σε αυτήν, χωρίς να εμποδίζει τη λειτουργία των άλλων και να ξεφεύγει από τα πλαίσια που έχουν οριστεί για τον ίδιο, χωρίς δηλαδή να είναι πολυπράγμων.

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΙΚΑΝΟΥΣ... ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ Η ΖΩΗ ΗΤΑΝ ΑΔΙΚΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ... Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΩΝ...Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ.

 

             «Το διακύβευμα των δημοτικών εκλογών»

 

Η πτωχευμένη πατρίδα μας πορεύεται τον δρόμο της αβεβαιότητος. Οι απογοητευμένοι πολίτες βιώνουν τη μία δοκιμασία μετά την άλλη και αντιδρούν συνήθως σπασμωδικά. Ο θυμός από τη διάψευση των προσδοκιών τους και της αδικίας από τη μια και ο κίνδυνος, που ακόμη δεν έχει εξαλειφθεί, εμφάνισης της μεγάλης οδύνης από την άλλη, μαζί με την έλλειψη αισιόδοξης προοπτικής, τους καθιστούν νευρικούς και επικίνδυνα ανήσυχους. Διαισθάνονται ότι πρόκειται να επιταθεί η εξαθλίωσή τους, με κίνδυνο να διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός και να φτάσουμε σε εκτεταμένα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού. 

Αυτή η αίσθηση διακατέχει κυρίως τους νέους ανθρώπους που βιώνουν στο πετσί τους τα σημερινά μεγάλα αδιέξοδα.
Γι' αυτό οι πολίτες αναζητούν με έκδηλη αγωνία τη διέξοδο και την αισιόδοξη προοπτική. Προσβλέπουν στη συνεννόηση και στη συνεργασία και εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε μια μεγάλη πανεθνική προσπάθεια στη βάση ενός οραματικού και ταυτόχρονα ορθολογικού σχεδίου διεξόδου. Καταλαβαίνουν ότι η χώρα χρειάζεται τη μεγάλη εθνική προσπάθεια πριν είναι πολύ αργά.


Αυτή την εθνική προσπάθεια οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να την αναλάβουν οι ίδιοι στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση. Να χαράξουν, από τα κάτω, μιαν άλλη πορεία για τη χώρα. Να συστρατευθούν σε ένα πρωτόγνωρο αναγεννητικό αυτοδιοικητικό κίνημα αλλαγών και ανατροπών. Ενα κίνημα που θα οδηγήσει σε μιαν άλλου τύπου Αυτοδιοίκηση με αλλαγή νοοτροπίας πρώτα από τους υπεύθυνους και μετά από τους πολίτες. Μια Αυτοδιοίκηση χειραφετημένη, ανθρώπινη, αλλά που να πατάει γερά στα πόδια της. Δίπλα στον άνθρωπο στις μεγάλες προσωπικές δοκιμασίες του αλλά και εργαλείο για κάθε μικρή ή μεγαλύτερη αναπτυξιακή προσπάθεια - επένδυση, στη βάση όμως ενός συνολικού αναπτυξιακού σχεδίου για κάθε πόλη και την ευρύτερη περιοχή της. Η νέου τύπου Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι σύγχρονη και νοικοκυρεμένη, με λιτή, χρηστή και αποτελεσματική διοίκηση. Να αξιοποιεί την τεχνολογία ως απόλυτη ψηφιακή Αυτοδιοίκηση. Με ουσιαστική ιεράρχηση προτεραιοτήτων και χρήσιμων έργων, στη βάση των ελάχιστων πόρων που θα έχει στη διάθεσή της.

Η μεγάλη όμως και αναγκαία συνθήκη αλλαγής και επιτυχίας είναι η προσπάθεια πολιτιστικής κοινωνικής ανάτασης. Οι πολίτες μπορούν να βγουν από την πολιτιστική κρίση, τη σημαντικότερη των πολλών κρίσεων που αντιμετωπίζουν, ψάχνοντας βαθιά μέσα τους και στις πολιτισμικές ρίζες τους. Προϋπόθεση αλλαγής νοοτροπίας είναι η δημόσια ταπείνωση με εξομολόγηση των προσωπικών ευθυνών του καθενός, για το δύσκολο σήμερα. Αυτό θα αποτελέσει και το κύριο εχέγγυο για ένα διαφορετικό αύριο. Οι πολίτες συνειδητοποιούν σιγά-σιγά ότι για να βγούμε από την κρίση απαιτείται επίπονη προσπάθεια και συγχρόνως ένα δικό μας ρεαλιστικό σχέδιο διεξόδου. Βασικό εργαλείο αυτού του σχεδίου είναι η συμμετοχή των πολλών, το «εμείς» και όχι το «εγώ».

Επιπρόσθετα, απαιτείται η αλληλεγγύη των γενεών. Οι γονείς έχουν υποχρέωση να σταθούν απέναντι στα παιδιά τους με ειλικρίνεια προκειμένου να πειστούν οι νέοι να αναλάβουν τη σκυτάλη των εξελίξεων για να προσπαθήσουν να κάνουν πράξη τα όνειρα του μέλλοντός τους. 

Οι δημοτικές εκλογές αποτελούν τη μεγάλη πρόκληση για όλους μας. Εχουμε καθήκον να ενστερνιστούμε το βαθύτερο νόημα αυτής της προσπάθειας για να αλλάξουμε τον τόπο μας και τη μοίρα των παιδιών μας.

 

ΦΙΛΕ ΨΗΦΟΦΟΡΕ

 

Τα είπα τις προάλλες στους υποψηφίους, θα τα πω τώρα σε εσένα, σε εμένα, στον φίλο, τον αδελφό, το γείτονα, τον γνωστό και τον άγνωστο ,…..

Σε ΕΣΕΝΑ φίλε ψηφοφόρε, που είσαι μπερδεμένος όσο κι εγώ, λιγότερο, περισσότερο, δεν έχει σημασία.

Η ουσία είναι πως έτσι όπως μας έκαναν, είναι σα να αρμενίζουμε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα, και να μη φαίνεται πουθενά λιμάνι για να «δέσουμε».

Φίλε ψηφοφόρε, ΜΑΖΙ μιλήσαμε τις προάλλες σχολιάζοντας τα όσα συμβαίνουν στους δήμους μας, τις μικρές μας........

κοινωνίες, τα σπίτια μας!
 

Τα είδαμε, αλλά και εξακολουθούμε να βλέπουμε όλα όσα συμβαίνουν σε κάθε δήμο, και νοιώθουμε λες και όλα αυτά τα στραβά και ανάποδα συμβαίνουν μέσα στο ίδιο μας το σπίτι..

Πως θα μπορούσε άλλωστε να ήταν αλλιώς, αφού ο δήμος όπου μένεις, όπου μένω, είναι η «αυλή» του σπιτιού μας;

Έρχονται πάλι εκλογές φίλε ψηφοφόρε, γεμίσαμε από «συνδυασμούς», από υποψηφίους, από εκλογικά κέντρα, γεμίσαμε από κάθε τι αντιαναπτυξιακό, μόνο που…

Εξακολουθούμε να «αδειάζουμε» από όλα τα άλλα, όλα εκείνα δηλαδή που θα μας επέτρεπαν να ζούμε σε έναν πραγματικά όμορφο τόπο.

Αναρωτήθηκες φίλε ψηφοφόρε τι θα γίνει στο μέλλον;

Πολλοί οι «συνδυασμοί», πολλά τα ΛΟΓΙΑ από παλιούς και νέους υποψηφίους, πολλά τα ΘΑ, και, η «ξύλινη» γλώσσα είναι στην ημερήσια διάταξη του λεγόμενου «προεκλογικού αγώνα».

Αναρωτήθηκες φίλε ψηφοφόρε, ΠΩΣ θα ψηφίσεις αυτή τη φορά;

Πρώτα απ’ όλα, θα ψηφίσεις για τον ΔΗΜΟ σου, η για κάποιο κόμμα το οποίο είναι μπαστακωμένο εδώ και χρόνια μέσα στην τοπική αυτοδιοίκηση;

Φίλε ψηφοφόρε, εσύ, εγώ, έχεις καταλάβει ότι η όποια συμμετοχή των κομμάτων στους δήμους μόνο κακό κάνει;

Φίλε ψηφοφόρε, έχεις καταλάβει πως τα κόμματα, με τους «αντιπροσώπους» τους που θέλουν να εκλεγούν στο δήμο, χρησιμοποιούν την ψήφο σου σαν μέσο ενίσχυσης ΟΧΙ του τόπου σου, του τόπου μου, ΟΧΙ της χώρας γενικότερα, αλλά ΜΟΝΟ του «γοήτρου» τους, της (υποτιθέμενης) «δύναμης» τους;

ΠΟΙΟ κόμμα και ΠΟΤΕ νοιάστηκε ή ξέρει τον δήμο σου, τον δήμο μου, το χωριό σου;;;

Μόνο στο χάρτη τα βλέπουν…

Αναρωτήθηκες φίλε ψηφοφόρε, ΠΟΥ στηρίζονται ΟΛΟΙ εκείνοι που ενώ έχουν αποτύχει παταγωδώς, αποδείχτηκαν το λιγότερο ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ (και μιλώ για τους παλιούς δημάρχους συμβούλους κλπ) έρχονται τώρα και ξαναζητούν να τους ψηφίσεις;

Φίλε ψηφοφόρε, ΠΟΙΑ θα είναι τα κριτήρια σου σε αυτές τις εκλογές για το καλό του τόπου σου;

Μήπως θα είναι όπως «παλιά», τα ρουσφέτια από δημάρχους αντιδημάρχους, συμβούλους, γραμματείς και φαρισαίους (επειδή είσαι του κόμματος και σε ξέρουν) για δουλειά του παιδιού σου στον δήμο ακόμα και για μονιμοποίηση;

Μήπως η ελπίδα (για όσο είναι ο «δικός» σου δήμαρχος) ότι θα πάρεις κάποια δουλειά του δήμου, κάποια εργολαβία, θα σου γίνει κάποια απευθείας ανάθεση έργου, θα δουλέψει το συνεργείο σου με τα οχήματα του δήμου και άλλα πολλά που εδώ και χρόνια ζημιώνουν του δήμους;

Πως θα ψηφίσεις -  θα ψηφίσω σε αυτές τις εκλογές φίλε ψηφοφόρε;

Θα σβήσουμε άραγε τα «χρώματα» και τα κόμματα από το μυαλό μας, μήπως και καθαρίσει η συνείδηση μας από το δηλητήριο που της έριχναν τόσα χρόνια, αλλά και που προσπαθούν να της ρίξουν και τώρα;

Ξέρω, φίλε ψηφοφόρε, το είπαμε, είσαι  όπως και εγώ μπερδεμένος μόνο που το μπέρδεμα αυτό βολεύει ΟΛΟΥΣ εκείνους που δεν είναι ΑΞΙΟΙ για να πάνε μπροστά τον τόπο, τη χώρα.

Φίλε ψηφοφόρε, μας έκαναν τόσα πολλά, που ακόμα και απέναντι σε κάποια νέα παρουσία, είμαστε επιφυλακτικοί…

Αυτή την επιφύλαξη να είχαμε τόσα χρόνια και απέναντι σε ΟΛΟΥΣ εκείνους που κατέστρεψαν τους δήμους, θα ήταν τα πράγματα πολύ πιο ξεκάθαρα!

Δεν θα περιμέναμε να μας σώσουν εκείνοι που μας χαντάκωσαν, δεν θα τους βοηθούσαμε με την ψήφο μας να το πετύχουν αυτό.

Φίλε ψηφοφόρε, σκέψου ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ αυτή τη φορά.

Καιρός είναι να πάρουν το μήνυμα παλιοί και καινούριοι, πως η καρέκλα που θα πάρουν, ΑΝ την πάρουν, είναι «ηλεκτρική».

Και τους «γενικούς διακόπτες» θα τους κρατάμε συνέχεια νύχτα μέρα ΕΜΕΙΣ.

Μπορεί να είμαστε μπερδεμένοι, αλλά πιστεύω πως αυτή τη φορά, ΔΕΝ θα μπορέσουν να μας ξεγελάσουν.

 

 

Παραμύθι, μύθι, μύθι…το κουκί και το ρεβύθι

 

Του Κων/νου N.  Καραΐσκου, υποψ. δημ. συμβούλου Βέροιας

με τον συνδυασμό ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΗ του υποψ.

Δήμαρχου Βέροιας ΑΝΤΩΝΗ ΜΑΡΚΟΥΛΗ

Στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό είναι ένας από τους τρόπους που χρησιμοποιούμε εμείς οι εκπαιδευτικοί για να εισάγουμε τα παιδιά στη μαγεία του παραμυθιού.

Το παραμύθι αρέσει, συναρπάζει μικρούς και μεγάλους. Σε κάνει να ονειρεύεσαι, να ταξιδεύεις σε χώρες μυθικές, να πηγαίνεις εκεί όπου όλα τελικά λειτουργούν τέλεια. Σε όλους αρέσει να ακούν παραμύθια. Γιατί ακριβώς δεν είναι αληθινά. Μέχρι εδώ όλα καλά.

Τι γίνεται, όμως, όταν το παραμύθι και οι παραμυθάδες αποζητούν εναγωνίως να αντικαταστήσουν την πραγματική ζωή; Όταν θέλουν να αντικαταστήσουν την αλήθεια με τα ψέματα, εισβάλλοντας με το χειρότερο τρόπο στη ζωή σου;

Τότε έχουμε την εξέλιξη: από το παραμύθι στο δράμα. Ένα πραγματικό δράμα για όλους αυτούς που πίστεψαν στις υποσχέσεις και στα πολλά τα «θα».
Ίσως λοιπόν πρέπει να είμαστε πιο υποψιασμένοι, όταν ακούμε ανθρώπους να μας υπόσχονται. "Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι". O ελληνικός λαός δεν έπεσε ποτέ έξω στις ρήσεις και τα αποφθέγματά του. Ας αμφιβάλλουμε λίγο. Άλλωστε οι αμφιβολίες βάζουν τους ανθρώπους να σκέφτονται.

Τι μας αξίζει λοιπόν; Ας σκεφτούμε. Ένα παραμύθι που θα καταλήξει δράμα στην αληθινή μας ζωή ή τη ρεαλιστική ματιά ανθρώπων που ξέρουν να λένε την αλήθεια;

Αυτές οι εκλογές είναι πρόκληση για μένα. Πρόκληση σ' ένα μονοπάτι που έχει καρδιά, αγάπη, δύναμη, θέληση, γνώση. Και αυτό το μονοπάτι θέλω να το περπατήσω χωρίς ανάσα, έχοντας παρέα μου ανθρώπους που σέβομαι, εκτιμώ και ξέρω ότι δεν είναι παραμυθάδες. Για τα παραμύθια υπάρχουν τα βιβλία και οι γιαγιάδες.

Οι εκλογές και οι επιλογές μας δεν ανήκουν στην κατηγορία ενός φανταστικού κόσμου, αλλά στην πραγματική ζωή. Προσοχή λοιπόν.

Σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές ΕΣΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙΣ,ΕΣΥ ΚΡΙΝΕΙΣ,ΕΣΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙΣ…

Για να μην αναγκαστούμε να πούμε: "μια φορά και έναν καιρό μπορούσα, ήθελα αλλά..."

 

Την άνοιξη, αν δεν τη βρεις, την φτιάχνεις

 

Η Βέροια του σήμερα δε θυμίζει σε τίποτε τη Βέροια πριν από 15 -20  χρόνια. Σε όλα σχεδόν τα επίπεδα. Και είναι ευθύνη όλων μας. Δυστυχώς! Φταίει σαφώς η κεντρική κυβέρνηση, φταίει σίγουρα η συνολική οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά φταίμε κι εμείς. 

 

Διάβαζα τις προάλλες ένα ευρηματικό συνθηματάκι: «Αν δεν σου αρέσει εκεί που είσαι, κουνήσου. Δεν είσαι δέντρο». Εμένα, συνειδητοποιώ, δεν μου αρέσει το «εκεί». Δεν μου αρέσει η μιζέρια, η κατήφεια, η συνολική εικόνα της πόλης. Δεν μου αρέσει η απαξίωση των πάντων, η αδιαφορία ακόμη και για τα αυτονόητα, δεν μου αρέσει να ζω σε μια πόλη που κινείται με ρυθμούς χελώνας, που μένει πίσω. 

 

Το έχω ξαναγράψει, πρέπει κάποια στιγμή όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν γίνεται να ασκείται πολιτική με όρους του ’80, ότι δεν υπάρχουν πια οι ευκαιρίες του ’90 και ότι την δεκαετία του 2000 όταν θα έπρεπε να δουλεύουμε αναπτυξιακά και οραματικά για την πόλη, εμείς δεν το κάναμε. Και φτάσαμε στο σήμερα, στην κατάντια, στο «δεν πάει άλλο». 

 

Με την γκρίνια και τη συνεχή μαυρίλα δεν γίνονται βήματα μπροστά. Σήμερα πρέπει να σταματήσει αυτή η κατρακύλα και να μπούμε όλοι σε μια διαφορετική λογική. Τη λογική της προσφοράς, της εθελοντικής, ανιδιοτελούς προσφοράς. Να φύγουμε από το «τι θα κάνει ο Δήμος για μένα, πού θα με βολέψει» και να πάμε στο «τι μπορώ να κάνω εγώ για τον Τόπο μου». Πόσο έχω εγώ συνεισφέρει, με το ήθος μου, με τη συμπεριφορά μου, με την προσφορά μου. Τι κάνω εγώ και όχι τι κάνουν οι άλλοι. Και κυρίως, να καταλάβουμε όλοι ότι την αλλαγή θα την φέρουμε εμείς, με τη δική μας ψήφο, που είναι το μεγάλο μας όπλο, όπλο δημοκρατίας. 

 

Έχει φτάσει η ώρα της ευθύνης για όλους μας. Να δούμε ξεκάθαρα την αλήθεια και να αποφασίσουμε, με συναίσθηση της πραγματικότητας που σήμερα ζούμε, τι θέλουμε για τον τόπο. Θέλουμε να μείνουμε στο «εκεί», στη μετριότητα ή θέλουμε να πάμε μπροστά; Θέλουμε να δημιουργήσουμε τις εξελίξεις ή να τις ακολουθούμε; Θέλουμε να παλέψουμε για το μέλλον των παιδιών μας ή θέλουμε να αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους; 

 

Η πρότασή μας, η πρόταση του συνδυασμού ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΜΑΡΚΟΥΛΗ, είναι η βάση για να χτίσουμε μια νέα πλειοψηφική κοινωνική συμμαχία αλλαγής ευρέου φάσματος για το Δήμο.

 Ένα Δήμο κοντά στον πολίτη, σε διάλογο με την κοινωνία.

 Έναν Δήμο κοντά στον επιχειρηματία και τον αγρότη.

Έναν Δήμο συνδιαμορφωτή των διεθνών εξελίξεων,

‘Εναν Δήμο πρότυπο.

Θέλουμε να δώσουμε ξανά ελπίδα και προοπτική στους πολίτες.

Ο τόπος μας, ο κοινός μας τόπος, χρειάζεται μια άλλη διοίκηση και οι πολίτες επείγονται πλέον, δεν θα περιμένουν την «τέταρτη ευκαιρία».

Στο χέρι όλων μας είναι να κινηθούμε. Γιατί στο κάτω- κάτω,  δεν είμαστε δέντρα. Και όπως λέει κι ο Ελύτης, την άνοιξη, αν δεν τη βρεις, την φτιάχνεις. Καιρός είναι! 

 

Το ψηφιακό αύριο του Δήμου Βέροιας

Μπορεί κάποιοι να σας έχουν συνηθίσει να σκέφτεστε τα λεγόμενα "βαριά" έργα, εγώ όμως σήμερα θα σας μιλήσω για τις ελαφριές, τις ασθενείς (όχι άρρωστες!) κατασκευές.

Λοιπόν αγαπητοί μου συμπολίτες, είτε μας αρέσει είτε όχι διανύουμε τον 21ο αιώνα, που σημαίνει ότι υπάρχει πλέον η δυνατότητα (την παρέχει η τεχνολογία), οι πολίτες - δημότες να εξυπηρετούνται από απόσταση. Αυτό που συνηθίζω να λέω, πατάω ένα κουμπί και βγαίνει μία χοντρή, σε λίγο θα είναι πραγματικότητα. Που σημαίνει ότι ο δημότης θα αρκεί να πατάει ένα κομβίο και να εξυπηρετείται. Με απλά λόγια σας λέω, δηλαδή, ότι οι δήμοι θα πρέπει να λειτουργούν πλέον ψηφιακά.

Και για να τα κάνουμε πενηνταράκια (όχι κύριοι δεν θα κόψουμε δικό μας νόμισμα):
Με το πρωινό ξύπνημα, ο μπαμπάς πίνοντας το πρώτο καφεδάκι (με ή χωρίς παξιμάδι) θα μπορεί να ενημερώνεται για τα τεκταινόμενα μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου, από την οποία ενδεχομένως να μπορεί να "αντλεί" πληροφορίες για όμορους ή άλλους πιο απομακρυσμένους δήμους του νομού, της περιφέρειας.

Επίσης θα μπορεί να υποβάλλει ηλεκτρονικές αιτήσεις για πιστοποιητικά, χωρίς να απαιτείται να πηγαίνει στις διάφορες υπηρεσίες, καθώς και να "πληρώνει" τα δημοτικά τέλη της επιχείρησής του και να εξοφλεί και τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΒ. Τα πιστοποιητικά από το ΚΕΠ, να μπορούν να αποστέλλονται στην ηλεκτρονική του διεύθυνση.

Με άλλα λόγια θα πρέπει να δοθεί πλέον στον δημότη η δυνατότητα να κατευθύνεται ηλεκτρονικά στις διάφορες υπηρεσίες του δήμου.
Αφήνοντας τον μούτσο του καραβιού (μπαμπάς), προχωράμε στον γκρινιάρη καπετάνιο (τη μαμά), η οποία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εκφράζει τα παράπονά της με "ευρωπαϊκούς" τρόπους. Να μπορεί να διαμαρτύρεται για το φωτισμό της γειτονιάς της, να ζητά να καθαριστεί ο δρόμος από σκορπισμένα φύλλα, κομμένα δένδρα, να φωνάζει ηλεκτρονικά για τις λακκούβες, ... μέσω μιας ηλεκτρονικής υπηρεσίας εξυπηρέτησης παραπόνων.

Λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης, πλέον, όλων των δημοτών, πρέπει να δημιουργηθούν ιστοσελίδες ενημέρωσης, πληροφόρησης και υποστήριξης των πολιτών σε διάφορα θέματα, όπως απλά ζητήματα υγείας, παιδείας, κοινωνικά θέματα όπως τα ναρκωτικά και να υπάρχει η δυνατότητα άντλησης πληροφοριών για να συμβουλεύει στη συνέχεια τα παιδιά της. Προς Θεού δεν εννοώ να αντικαταστήσουμε το επιστημονικό δυναμικό του δήμου μας, αλλά οι απασχολούμενοι με τα κοινά σκοπό πρέπει να έχουν τη λεγόμενη κοινωνική πολιτική, η οποία έχει θεσπιστεί και πρέπει να συνεχιστεί.

Τα τέκνα της οικογένειας (επιτέλους ήρθε η σειρά τους) που είναι εξοικειωμένα με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, εκτός από τις ειδήσεις που θα τους παρέχονται για το δήμο τους, να μπορούν να συμμετέχουν μέσω ιστοσελίδων ανοιχτού διαλόγου στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους και της ποιότητας ζωής τους, με ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις, ηλεκτρονικές δημοσκοπήσεις, μαζεύοντας ηλεκτρονικές υπογραφές ....

Το ενδιαφέρον των παιδιών μπορούμε να το "προσελκύσουμε" και με προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης από απόσταση, πάνω σε θέματα εθελοντισμού, εργασίας, κοινωνικού χαρακτήρα σε συνεργασία πάντα με τα σχολεία και τους διδάσκοντες.

Ο φοιτητής της οικογένειας που θα επισκεφθεί την πόλη μας με την κοπέλα του, και για να εντυπωσιάσει τη μέλλουσα πεθερά του, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα "ψηφιακής μετακίνησης" καθώς και πλήρη επισκέψιμο τουριστικό οδηγό μέσω της τουριστικής ιστοσελίδας του δήμου. Πως θα αισθανότανε άραγε η μέλλουσα πεθερούλα εάν, ενώ την κυκλοφορούσε ο παίδαρος με το τετράποδό του (συγνώμη τετράτροχο εννοούσα), θα μπορούσε να ενημερώνεται ότι στη συγκεκριμένη διαδρομή υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση και να του προτείνεται εναλλακτική διαδρομή.

Η ελληνική οικογένεια συνήθως έχει παππού και γιαγιά. Κάτι πρέπει να γίνει και για αυτούς οι οποίοι θα είναι και οι πιο δύσπιστοι, για αυτό θα μπορούσε να δημιουργηθεί το δίκτυο τηλεπρόνοιας - τηλεϋποστήριξης. Επειδή η μετακίνηση μπορεί να είναι δύσκολη και μη εφικτή, ιδίως το χειμώνα, να υπάρχει η δυνατότητα αποστολής δεδομένων και πληροφοριών στο νοσοκομείο ή στο θεράποντα ιατρό μέσω της υπηρεσίας του δήμου.

Επιπλέον, το σύστημα θα συγκεντρώνει, θα απεικονίζει και θα διαχειρίζεται πληροφορίες και δεδομένα του δήμου που αφορούν τα αιτήματα, με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητάς του σε καθημερινά προβλήματα για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Τα προσδοκώμενα οφέλη από την εισαγωγή και χρήση των νέων τεχνολογιών είναι αρκετά και σημαντικά, όπως :

·         πολύ απλός τρόπος επικοινωνίας των πολιτών με τις υπηρεσίες του δήμου,

·         ηλεκτρονική συναλλαγή με τους πολίτες, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα για αυτόματη υποβολή αιτήματος σε 24ωρη βάση,

·         περιορισμό των δαπανών μέσα από την απλοποίηση - κατάργηση των γραφειοκρατικών μηχανισμών,

·         σημαντική μείωση των επισκέψεων του κοινού στο δήμο, εφόσον οι πληροφορίες και οι υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες μέσω διαδικτύου, τηλεφώνου (σταθερού - κινητού),

·         καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη με περισσότερη ποιότητα,

·         αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου, και το σημαντικότερο

·         ο πολίτης που λόγω της γενικότερης κατάστασης γίνεται πλέον πιο εύκολα "επιθετικός" στους υπαλλήλους πάσης φύσεως, θα μάθει να ξεσπά στο πληκτρολόγιό του και να γλυτώνει και τυχόν εγκεφαλικά! (κύριοι φροντίζουμε και για την υγεία σας - ευεξία σας - διάθεσή σας!)

Πολλά από τα παραπάνω υφίστανται ως δυνατότητες άμεσα αξιοποιήσιμες στον Δήμο Βέροιας ο οποίος, μάλιστα φίλοι μου, είναι πολύ προχωρημένος σε υποδομές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, έχοντας μάλιστα χρησιμοποιήσει ευρωπαϊκά προγράμματα. ( ΤΑ ΕΡΓΑ ΕΓΙΝΑΝ, ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΕΠΑΡΘΗΣΑΝ ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ) Υπάρχει, βέβαια, και το αδύναμο σημείο. (ΑΠΡΑΞΙΑ ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΟΛΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ) Πέρα από κάποιες εφαρμογές, όπως π.χ. το ελεύθερο wi fi που απολαμβάνουμε στο κέντρο της πόλης μας και οι τελεϊατρικές υπηρεσίες που παρέχονται στους κατοίκους των Ριζωμάτων, οι σημαντικές αυτές υποδομές υπολειτουργούν ελλείψει ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. ( ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΨΑΞΑΝ ΚΑΛΑ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΤΟ ΔΗΜΟ )  Εκείνο όμως που μετρά, είναι ότι τις διαθέτουμε Αυτό που μένει να γίνει ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ και για το οποίο δεσμεύτηκε ο υποψήφιος Δήμαρχος ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΚΟΥΛΗΣ, είναι να ολοκληρωθεί όλο αυτό το εγχείρημα με την απαραίτητη στελέχωση, αλλάζοντας άρδην την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Και για να επανέλθω στο γνώριμο ύφος μου, κατανοώ τους φόβους σας ότι θα υπάρξουν δυσκολίες για την υλοποίηση της ηλεκτρονικής ανάπτυξης και από την πλευρά των πολιτών, κυρίως από τους μη εξοικειωμένους, με τις νέες τεχνολογίες, κατοίκους της υπαίθρου. Υπάρχουν όμως τα πλην και τα συν.

 

 Ολοκληρωμένη πρόταση αποκεντρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων

 

Μείζον θέμα για τη Βέροια ήταν, είναι και θα εξακολουθήσει να είναι η διαχείριση των αποβλήτων. Για πολλά χρόνια η επιλεγμένη πρακτική ήταν αυτή της ανεξέλεγκτης διάθεσης σε παράνομες χωματερές  που σε συνδυασμό με την πλήρη απουσία λήψης προστατευτικών μέτρων, είχαν ως αποτέλεσμα τη συνεχή μόλυνση του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα.


Μετά την πρώτη καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή ενημέρωσε για την πρόθεσή της να ενεργοποιήσει τη διαδικασία επιβολής προστίμων για τις περιπτώσεις χρήσης χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ: χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων). Η απόφαση αυτή οδήγησε στο κλείσιμο  χωματερών και στη σύναψη προσωρινών συμβάσεων μεταφοράς και διάθεσης των απορριμμάτων στο χώρο υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ) της Κοζάνης. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι η λύση που επελέγη αφενός δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα και αφετέρου το κόστος μεταφοράς και διάθεσης βαραίνει εξ ολοκλήρου το δημοτικό προϋπολογισμό.
 

Γι’ αυτό λοιπόν, για εμάς, η ανάδειξη ενός στρατηγικού σχεδιασμού που αναβαθμίζει τον ατομικό ρόλο του δημότη ως παράγοντα προσδιορισμού της κοινωνικής ευημερίας και η εξεύρεση ολοκληρωμένης λύσης διαχείρισης των απορριμμάτων, αποτελεί προτεραιότητα.

Όραμα και πρότασή μας είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος αποκεντρωμένης ολοκληρωμένης διαχείρισης με καρδιά της διαχείρισης το Δήμο. Κι αυτό, καθώς οι βασικές αρχές της εγγύτητας και της μικρής κλίμακας, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση μιας οικονομικής και φιλοπεριβαλλοντικής διαχείρισης, προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας.
 

Αυτή η διαφορετική- εναλλακτική προσέγγιση στη διαχείριση των απορριμμάτων ξεκινά με τη μείωση - πρόληψη, συνεχίζει με την επαναχρησιμοποίηση και καταλήγει στην ανακύκλωση – κομποστοποίησή τους. Έτσι, μειώνεται σημαντικά το ποσοστό των υπολειμμάτων που διατίθενται είτε προς καύση είτε προς διάθεση σε ΧΥΤΥ (χώροι υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων), με αποτέλεσμα να μην χρειάζονται τεράστιοι χώροι για τις παραπάνω διεργασίες.
 

Η αποκεντρωμένη ολοκληρωμένη πρόταση διαχείρισης παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα, συμπλέοντας με τις διεθνείς εμπειρίες και τις εφαρμοσμένα καλές πρακτικές. Αναδεικνύει ως πάγιους και παράλληλους στόχους: α) τη μείωση της παραγωγής αποβλήτων και β) τη διαλογή στην πηγή βιοαποικοδομήσιμων και καθαρών ανακυκλώσιμων υλικών.


Αυτή τη στιγμή, υπεύθυνος διαχείρισης των ΑΣΑ είναι ο Δήμος Βέροιας. Υπάρχουν δύο ρεύματα συγκομιδής, τα σύμμεικτα απορρίμματα που συγκεντρώνονται στους πράσινους κάδους και τα ανακυκλώσιμα υλικά που συγκεντρώνονται χωρίς περαιτέρω διαλογή στους μπλε κάδους, με τα σύμμεικτα να αποτελούν το συντριπτικό μέρος των παραγόμενων απορριμμάτων.


Η πρότασή μας συνοψίζεται στα εξής επίπεδα:

Σε πρώτο επίπεδο επιθυμούμε την διαλογή στην πηγή (κατοικία - επιχείρηση - υπηρεσίες - γειτονιά - Δήμος). Σε αυτό το σημείο, κομβική σημασία έχει η συμμετοχή και ενεργοποίηση των ίδιων των πολιτών και των φορέων, φυσικά σε συνδυασμό με την υποστήριξη των Δήμων. 

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με πληροφόρηση και ενημέρωση, με προγράμματα σε σχολεία και δημόσιες - δημοτικές υπηρεσίες και με υλική υποστήριξη (διανομή σάκων για διαλογή και ανακύκλωση κλπ.). Φυσικά, απαραίτητη είναι και η εξασφάλιση της υποδομής (κάδοι, «πράσινα σημεία») που θα υποδέχεται το αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας.

Με την κατάλληλη ενημέρωση με πρωτότυπα μέσα και τη μεταλαμπάδευση στους πολίτες της κοινωνικής ευθύνης αλλά και των πλεονεκτημάτων, τόσο των περιβαλλοντικών όσο και των οικονομικών, της διαλογής στην πηγή, μπορούμε να πετύχουμε μεγάλη μείωση των απορριμμάτων προς διάθεση σε ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και τη μεγαλύτερη επιτυχία του προγράμματος προτείνεται τη διαλογή σε 3 ρεύματα με τους αντίστοιχους κάδους και τη δημιουργία πράσινων σημείων (μικροί χώροι σαν κιόσκια σε καίρια σημεία της πόλης και των δημοτικών διαμερισμάτων).
 

Σε δεύτερο επίπεδο προτείνουμε την διαλογή - διαχωρισμό- ανακύκλωση – κομποστοποίηση στα πλαίσια του Δήμου. Στο επίπεδο αυτό, οι διαδικασίες διαχείρισης αναπτύσσονται σε μια μικρή αποκεντρωμένη μονάδα απλού εξοπλισμού, στο επίπεδο του δήμου. 

Στη μονάδα αυτή, που θα λειτουργεί σαν ένα μικρό ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών), θα μεταφέρονται τα σύμμεικτα απορρίμματα προς μεταφορά στον ΧΥΤΥ και τα ανακυκλώσιμα, τα βιοαποικοδομήσιμα οργανικά και γενικώς τα απορρίμματα προς ανάκτηση και ανακύκλωση. Θα λαμβάνει χώρα διαλογή των ανακυκλώσιμων και μετέπειτα προώθησή τους στην αγορά, κομποστοποίηση των οργανικών, ανάκτηση όσων απορριμμάτων είναι δυνατό και πιθανώς πελετοποίηση του κατάλληλου κλάσματος αποβλήτων. 

Η μονάδα αυτή (ΑΟΕΔΑ - Αποκεντρωμένη Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων) θα μπορούσε πιθανώς να εγκαταστεθεί σε σχεδιαζόμενο ΣΜΑ (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) . Σε επόμενο στάδιο του συστήματος θα μπορούσε να γίνεται και διαλογή του ρεύματος των σύμμεικτων απορριμμάτων για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης και επομένως μείωση του ποσοστού των απορριμμάτων προς διάθεση.
 

Σε τρίτο επίπεδο λαμβάνει χώρα η υγειονομική ταφή υπολείμματος (ΧΥΤΥ), που με δεδομένη την επιτυχία των προηγούμενων επιπέδων θα είναι πολύ μικρότερη σε ποσότητα σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση.
 

Υιοθετώντας το περιγραφόμενο μοντέλο ο Δήμος Βέροιας αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των διεργασιών που απαιτούνται στη διαχείριση των απορριμμάτων. Η συγκομιδή τους συνεχίζει να γίνεται από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου, η μεταφορά από το ΣΜΑ, μετέπειτα από το ΣΜΑ  στο ΧΥΤΥ  Κοζάνης, που γίνεται από ιδιωτική μεταφορική εταιρία, θα μπορούσε να γίνεται από φορτηγά του Δήμου μειώνοντας το κόστος μεταφοράς. 

Η ανακύκλωση, που αυτή τη στιγμή έχει ανατεθεί σε εταιρία με μηδενικά ανταποδοτικά οφέλη, θα λαμβάνει χώρα στην ΑΟΕΔΑ, όπου θα γίνεται και η κομποστοποίηση. Η μοναδική εργασία που θα λαμβάνει χώρα εκτός του Δήμου Βέροιας θα είναι η τελική διάθεση του υπολείμματος στο ΧΥΤΥ  Κοζάνης καθώς δεν διαθέτουμε ΧΥΤΥ στο Δήμο μας, αλλά θα μπορούσαμε, παράλληλα με τη μείωση των αποβλήτων και σε συνεργασία με τους γειτονικούς Δήμους, να εξετάσουμε μελλοντικά την προοπτική δημιουργίας μιας μικρής και φιλικής προς το περιβάλλον εγκατάστασης.


Εκτός από τα αδιαμφισβήτητα περιβαλλοντικά οφέλη από τη λειτουργία του συστήματος της αποκεντρωμένης ολοκληρωμένης διαχείρισης, μπορούμε να έχουμε οφέλη και στην τοπική οικονομία και συνεπώς στους κατοίκους. Με τη μείωση των απορριμμάτων προς διάθεση και μεταφορά σε ΧΥΤΥ μειώνεται σημαντικά το αντίστοιχο κόστος που είναι αρκετά μεγάλο και μετακυλύεται στους δημότες. Ταυτόχρονα, με τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων, των ανακτήσιμων και του κομπόστ σε επίπεδο Δήμου μπορούμε να έχουμε αξιόλογα έσοδα, που αυτή τη στιγμή δεν μας παρέχονται ως ανταποδοτικά οφέλη. 

Κι ακόμη, με τη λειτουργία όλων των παραπάνω σε δημοτικό επίπεδο, αυξάνονται οι θέσεις εργασίας. Βέβαια η δημιουργία της μονάδας ΑΟΕΔΑ, ο εξοπλισμός της και η στελέχωσή της δεν είναι απλή και εύκολη υπόθεση, καθώς απαιτούνται προσεκτικές κινήσεις και κάποιο αρχικό κεφάλαιο, αλλά είναι σίγουρα υλοποιήσιμη. (Ίσως σε πρώτο στάδιο και μέχρι την δημιουργία της απαιτούμενης εγκατάστασης θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με την παραχώρηση κάποιων εργασιών σε εταιρίες, διεκδικώντας όμως τα πραγματικά ανταποδοτικά οφέλη)
 

Το σύστημα της αποκεντρωμένης ολοκληρωμένης διαχείρισης που προτείνουμε σίγουρα δεν είναι το πιο εύκολα εφαρμόσιμο σύστημα διαχείρισης αλλά για μας είναι το πιο ισορροπημένο περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά και αποφέρει όσον το δυνατό περισσότερα οφέλη στους παραπάνω τομείς. Μειώνει τα απορρίμματα προς διάθεση, μειώνει το κόστος για τον πολίτη και τον κάνει συμμέτοχο ή ακόμα καλύτερα πυλώνα της διαδικασίας της διαχείρισης, αναβαθμίζοντας τον ρόλο του και αναδεικνύοντας την πραγματική αξία της συμμετοχής και της αυτοδιαχείρισης.